Creatief

Fruitschalen

Bovenbouw

Voorbereiding

  • Blaas voor elk kind een ballon op
  • Zorg voor voldoende behanglijm of kleuterlijm
  • Zorg voor voldoende kranten
  • Per 2 kinderen een bakje
  • 2 emmers met een warm sopje en een aantal doekjes
  • Voor de tweede les, gekleurd papier of decoupage papier
  • Touw en knijpers voor het laten drogen.
  • Kleine kaartjes met namen

Uitleg

Deze gave fruitschalen maak je in twee of drie lessen. 

Les 1

Begin met het scheuren van stukken krant voor de papier machè. Liever te veel scheuren dan te weinig. De stukken moeten ongeveer 5×5 cm zijn. Iets groter mag, maar kleiner liever niet, want dan zijn ze nooit klaar.

Elk kind krijgt een ballon en per tweetal een bakje met lijm. Smeer eerst de ballon met een beetje lijm in. Dat mag lekker met de handen. Veel kinderen vinden het in eerste instantie vies, maar als ze eenmaal beginnen gaan ze wel los. Zorg dat de ballon zo ver gevuld is, zodat het een mooie schaal wordt. Ze hoeven dus niet de hele ballon te doen, iets meer dan de helft is voldoende. Daarna nog minimaal twee lagen kranten eroverheen plakken. Dus in totaal 3 lagen. Een vierde laag zou nog mooier zijn. Als laatste plakken ze hun naamkaartje erop.

Met het warme water wassen ze hun handen schoon en daarna maken ze hun tafel schoon. Trek wat extra tijd uit om alles weer schoon en netjes te maken. Het lijkt veel, maar als je het samen doet, is alles heel snel weer schoon.

Als ze klaar zijn hang je de ballonnen op aan het touw, zorg dat de ballonnen elkaar niet raken. Laat ze daar een paar dagen hangen, totdat de lijm gedroogd is. Dan kan je de ballonnen doorprikken. Als de kranten stevig genoeg zijn, zal het zijn vorm behouden. Is dat niet zo, dan kan je het met de hand wel weer wat bewerken, soms is een niettang ook handig 😉

Les 2

Een stuk krant rol je op tot een kokertje en daarna maak je er een cirkel van. Deze cirkel niet je even vast en leg je op de onderkant van de schaal. Daarna plak je deze vast met plakband. Dit wordt het pootje. De meeste kinderen kunnen dit niet zelf. Daarna scheuren ze lange stroken en plakken deze over het pootje heen. Zo blijft deze goed vastzitten. Als dat klaar is kunnen ze met gekleurd papier gaan plakken. Zo krijgt de fruitschaal gelijk een leuke kleur. Omdat de binnenkant en buitenkant gedaan moeten worden kan het best wel een tijdje duren. Een aantal kinderen zullen hier een derde les voor nodig hebben.

 

https://dekenniskwekerij.nl/vakken/creatief/fruitschalen/