Creatief

Sinterklaas op het dak

Bovenbouw

Voorbereiding

  • Voor elk kind een wit A3 vel
  • Zwarte wasco
  • Voorbeelden van grachtenpanden
  •  Rode, oranje en gele ecoline

Uitleg

Laat op het bord een aantal voorbeelden van grachtenpanden zien. Kijk hoe deze in eruit zien en besteed aandacht aan de daken en ramen.

De kinderen tekenen met een potlood op het vel rechthoeken naast elkaar. Daarna maken ze hier ramen en deuren in en gevels op. Vervolgens tekenen ze een Sint en Piet op het dak. Als ze daarmee klaar zijn kleuren ze hun panden, pieten en Sint in met zwarte wasco. Het is belangrijk dat er geen wit meer tussen te zien is. Dit is best wel even en werkje.

Als de zwarte wasco klaar is knippen ze uit een vel papier een cirkel. Dit wordt de ondergaande zon. Deze leggen ze op een plek naar keuze op hun tekenen. Eventueel kunnen ze even vastgeplakt worden met een kneedgummetje. 

Nu is het tijd voor de ecoline. Zet 3 bakjes klaar. Doe daar een beetje ecoline aan en wat water. Test even over twee kleuren een beetje mengen. Zorg dat de leerlingen één kwast per kleur gebruiken.

Werk van licht naar donker. Dus eerst geel om de zon heen. Daarna verder naar buiten werken. Dan oranje aanbrengen en daarmee een beetje over het geel heen gaan. Zodat de kleuren een beetje gemengd worden. Vervolgens met rood de pagina volmaken. Ook hierbij overlap je een beetje over de geel heen.

Deze huizen zijn gemaakt door groep 7