Spelling

Bovenbouw

Pim-pam-pet

Doel

  • Herhalen van werkwoordspelling
  • Samenwerking
  • Creatief denken

Werkwijze

Om de werkwoordspelling op een leuke manier te herhalen en de kinderen een beetje na te laten denken kun je gebruik maken van pim-pam-pet. Bespreek met de kinderen eerst de werkwoordspelling die je gaat herhalen. Bijvoorbeeld: verleden tijd enkelvoud. Daarna draai je aan het pim-pam-pet rad en komt er een letter tevoorschijn. In tweetallen gaan de kinderen nu zoveel mogelijk werkwoorden bedenken die beginnen met deze letter. Deze werkwoorden noteren ze in de verleden tijd enkelvoud. Na een paar minuten kunnen de woorden worden nagekeken.

Een website die ik graag hierbij gebruik is wordwall.net. Hier kan je letters draaien.

Mochten de kinderen beschikken over een chromebook. Dan raad ik aan om een mentimeter te maken van de woorden die de kinderen bedenken. 

Maak een account aan op mentimeter.com en kies voor new presentation. Bedenk een naam en creeer een presentiatie. Daarna kies je op word cloud en klik je onderaan het schuifje ‘Let participants submit multiple times’ aan. Kinderen kunnen dan meerdere malen woorden toevoegen.

Daarna klik je bovenaan op ‘Present’. De code kopieer ik meestal naar Prowise of Gynzy. Zo zien de kinderen de ingevulde woorden pas als ik de pagina aanzet. 

Het voordeel van een mentimeter is dat je gelijk de meest creatieve inzendingen kun zien, maar ook de meest genoemde (deze is namelijk het grootst) en ook gelijk feedback kunt geven op de niet kloppende creaties.