cropped-Vierkantjes.png

De Kenniskwekerij

Boven de €100,- gratis verzending!

Downloads binnen 24 uur in uw mail.

Veilig betalen met Ideal, Bancontact of via een factuur.

Mix en Ruil

Dit is de eerste werkvorm die je kunt gebruiken bij de speelkaartjes. Houd onze blog in de gaten voor meerdere werkvormen.

Klik op de foto om deze werkvorm te downloaden

Doel van het spel:

Het spel “Mix en Ruil” is ontworpen om rekenvaardigheden te oefenen en samenwerking te bevorderen. Leerlingen werken samen om wiskundige sommen op te lossen en kunnen elkaar helpen om het juiste antwoord te vinden.

Benodigdheden:

 • De speelkaartjes van De Kenniskwekerij
 • Een klaslokaal met voldoende ruimte om rond te lopen

Speluitleg:

 1. Deel aan elke leerling een spelkaartje uit met daarop een wiskundige som. Zorg ervoor dat elke som van vergelijkbare moeilijkheidsgraad is.
 2. De leerlingen berekenen eerst individueel de som op hun spelkaartje. Als ze klaar zijn, kunnen ze hun antwoord controleren door naar de achterkant van het kaartje te kijken. Als een leerling de som niet begrijpt of moeite heeft met het oplossen ervan, kunnen ze de leerkracht om hulp vragen.
 3. Nadat elke leerling zijn/haar eigen som heeft opgelost, staat iedereen op en schuift zijn/haar stoel aan. Vervolgens steken ze hun hand in de lucht en lopen ze door het klaslokaal.
 4. Als twee leerlingen elkaar met de hand in de lucht tegenkomen, geven ze elkaar een high five. Deze high five dient als teken dat ze samen gaan spelen. De leerling die de high five ontvangt, laat zijn/haar som aan de partner zien.
 5. De partner rekent de som uit en vertelt het antwoord. Als de partner moeite heeft met het oplossen van de som, kan de eerste leerling helpen, aangezien hij/zij de som net heeft opgelost. Het doel is om samen het juiste antwoord te vinden.
 6. Nadat de som correct is opgelost, wisselen de leerlingen van spelkaartjes. Degene die het juiste antwoord heeft gegeven, geeft zijn/haar kaartje aan de partner en neemt het kaartje van de partner aan.
 7. Beide leerlingen steken opnieuw hun hand in de lucht, zoeken nieuwe partners en herhalen het proces door de nieuwe som op het kaartje op te lossen.

Belangrijke aandachtspunten:

 • Moedig leerlingen aan om geduldig en respectvol met elkaar samen te werken.
 • Zorg ervoor dat alle leerlingen de kans krijgen om met verschillende klasgenoten samen te werken.
 • Moedig leerlingen aan om elkaar te helpen bij het oplossen van de sommen en om uitleg te geven als dat nodig is.
 • Houd de sfeer positief en stimuleer samenwerking en betrokkenheid van alle leerlingen.

Veel plezier met het spelen van “Mix en Ruil”!

Mix en ruil kun je spelen met onderstaande spellen:

Onze blogthema's

Wil je onze producten zien? Ga naar onze winkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *