cropped-Vierkantjes.png

De Kenniskwekerij

Boven de €100,- gratis verzending!

Downloads binnen 24 uur in uw mail.

Veilig betalen met Ideal, Bancontact of via een factuur.

Dagelijks dictee?

Hoe vaak doe jij een dictee?

Een aantal jaren geleden werd er gewerkt met woordpakketten. Leerlingen kregen een lijst met woorden die geleerd moesten worden. Deze woorden werden geoefend door het maken van opdrachten in het werkboek. Vaak kregen de leerlingen deze woorden ook mee naar huis om te oefenen. Aan het eind van de week kregen de leerlingen een dictee om te kijken hoe goed deze woorden waren blijven hangen. Deze methode werkte aan zich best goed. Leerlingen oefende de aangeboden woorden en konden deze (foutloos) schrijven. Maar hoe zit dat met woorden die niet in deze lijst staan? Hoe moeten deze woorden geschreven worden? Geen idee…

Dus werd besloten om de leerlingen daar over te onderwijzen. Woorden werden onderverdeeld in verschillende categorieën. Door te herkennen welke categorieën in het woord zitten, zou de leerling elk gewenst woord moeten kunnen schrijven. Ongeacht of deze in het woordpakket staat of niet. Vanaf dat moment werden er steeds meer dictees gegeven, om de leerlingen maar bewust te maken van de spellingscategorieën en dit te herhalen.

Langzamerhand lijkt dit steeds minder gedaan te worden. Maar is dat wel zo? Hoe vaak doe jij een dictee met je leerlingen? Hoeveel woorden moeten ze dan schijven? En hoeveel zinnen? Laat het hieronder weten!

Omdat je kennis kunt kweken.

Volg De Kenniskwekerij ook op Social Media!

Onze blogthema's

Wil je meer oefenen met spelling? Kijk eens bij onze spellingsspellen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *