cropped-Vierkantjes.png

De Kenniskwekerij

Boven de €100,- gratis verzending!

Downloads binnen 24 uur in uw mail.

Veilig betalen met Ideal, Bancontact of via een factuur.

Duodictee

Doel

  • Correct schrijven van woorden
  • Controleren van woorden
  • Elkaar feedback geven
  • Positief gevoel over een dictee

Voorbereiding

Klik op de foto om deze werkvorm te downloaden

  • Kies een woord uit dat ze moeten raden. Dit woord moet net zoveel letters hebben als het aantal woorden dat je straks wilt dicteren. Hussel de letters door elkaar. Je kunt ervoor kiezen om een woord te gebruiken dat ze vorige les in het dictee hebben gehad of in het werkboek. Dit maakt het iets minder lastig en er zit gelijk een categorie in die je wilt behandelen.
  • Bedenk dicteewoorden
  • Maak tweetallen

Uitleg

Je geeft een dicteewoord. De kinderen schrijven dit op hun wisbordje. Na een woord controleren de maatjes elkaar en geven elkaar feedback. Belangrijk is dat leerlingen leren om aanwijzingen te geven en niet het woord voor te zeggen. Hierdoor is er nog de mogelijkheid voor zwakke leerlingen om hun woord te verbeteren. Zo leren ze van elkaar.

Als alle duo’s klaar zijn kijk je samen het woord na. Heb je een zwakke klas dan kun je ervoor kiezen om eerst met elkaar de spellingscategorie te bespreken die in het woord zit. Hierdoor hebben leerlingen nog de kans om het woord goed te verbeteren. Dat is immer het doel van je les.

Als dat gedaan is laten alle leerlingen hun wisbordje zien. Jij kijk al scannend of iedereen het goed heeft en eventueel kun je het juiste woord nog op het bord schrijven.

Dan krijgen alle duo’s die het goed hadden één letter. Je kunt ervoor kiezen om voor de les de letters al op kaartjes te schrijven en de kaartjes uit te delen na het geven van het correcte antwoord. Wat je ook kunt doen is de leerlingen die het fout hadden hun ogen laten sluiten en de letter op het bord schrijven. De duo’s die het goed hadden nemen de letter over op een blaadje. Niet op het wisbordje! Als ze namelijk straks weer hun wisbordje omhoog moeten houden kunnen anderen teams, die de letter gemist hadden, de letter afkijken.

Om het leuk te houden is het belangrijk dat de leerlingen niet vaker dan 1 keer de letter gemist hebben. Zorg ervoor dat ze met jouw hulp allemaal bijna alle letters hebben gekregen. Heb je een zwakke leerling of lukt het bij een duo niet. Loop dan even langs en geef ze een aanwijzing, nog voordat je het woord gaat nakijken. Zo kunnen ze het nog even verbeteren en verdienen ze alsnog de letter. Jouw doel is immers de woorden correct schrijven en de kinderen een goed gevoel over het dictee te geven.

Als het dictee af is husselen de leerlingen de letters tot ze het correcte woord op hun wisbordje hebben staan. Heb je een letter gemist dan wordt het iets lastiger. Als ze het woord geraden hebben laten ze het aan je zien. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een sticker of mogen ze naar buiten. Leg de nadruk niet op winnen, maar dat het al heel knap is als ze het woord kunnen vinden. Lukt het niet bij een duo? Zeg dan welke categorie erin zin. Of laat ze hun werkboek erbij pakken, als je daar het woord uitgehaald hebt. Dan hebben zij ook het gevoel competent te zijn en zo kweek jij kennis.

Omdat je kennis kunt kweken.

Volg De Kenniskwekerij ook op Social Media!

Onze blogthema's

Wil je meer oefenen met spelling? Kijk eens bij onze spellingsspellen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *