cropped-Vierkantjes.png

De Kenniskwekerij

Boven de €100,- gratis verzending!

Downloads binnen 24 uur in uw mail.

Veilig betalen met Ideal, Bancontact of via een factuur.

Post-it beloning

Doel

Het spel “Post-it Beloning” heeft tot doel de leerlingen te motiveren om aan de klassenregels te werken en positief gedrag te bevorderen. Door middel van post-its met klassenregels en een geheime beloning, worden de leerlingen gestimuleerd om samen te werken en hun gedrag te verbeteren.

Benodigdheden

  • Post-its (ongeveer 30)
  • Duidelijke stift

  • Groot vel papier 

  • Geheime beloning (bijvoorbeeld: 30 minuten naar buiten of 20 minuten vrij spelen.

Uitleg

Bespreek de klassenregels

Begin het spel door met de leerlingen de huidige klassenregels te bespreken. Benadruk het belang van de regels en vraag de leerlingen welke regels volgens hen nog wat extra aandacht verdienen.

Post-its met klassenregels

Verdeel de leerlingen in groepjes en deel in totaal ongeveer 30 post-its uit aan de groepjes. Leg uit dat elk groepje per post-it één klassenregel moet opschrijven waarvan zij denken dat er nog aan gewerkt moet worden. 

Bedenk een geheime beloning

Bespreek met de leerlingen mogelijke beloningen die ze kunnen verdienen als ze de klassenregels succesvol verbeteren. Denk aan beloningen zoals extra buitenspeeltijd, vrij spelen, filmpje kijken of een andere passende beloning. Kies zelf een beloning, maar houd dit geheim!

Plak de post-its op een vel papier

Verzamel alle post-its van de leerlingen en plak ze op een groot vel papier. Onder de post its zet je net zoveel streepjes als de beloning lang is (denk hierbij aan het galgje principe). Elk streepje krijgt een cijfer 1,2,3,4 etc. Plaats onder elke post-it de combinatie van een letter en cijfer (bijvoorbeeld: 4E, dit betekent dat de 4e letter van de beloning een E is). Dit zal later helpen bij het onthullen van de geheime beloning. Heb je meer post-its dan letters? Dan blijven sommige post-its leeg. Heb je meer letters dan post-its? Dan kun je meerdere letters onder de post-its plaatsen.

Kies dagelijks een post-it

Elke ochtend kiest een leerling willekeurig een post-it van het vel papier. De gekozen regel wordt die dag extra geoefend en benadrukt in de klas. Je kunt ervoor kiezen om elke keer dat het goed gaat een streepje op het bord te plaatsen. Bij bijvoorbeeld 10 streepjes hebben de leerlingen laten zien dat ze de regel beheersen.

Bespreek het gedrag aan het einde van de dag

Aan het einde van de dag bespreekt de leerkracht met de leerlingen of ze de gekozen regel succesvol hebben kunnen naleven. Moedig positief gedrag aan en geef constructieve feedback waar nodig. Als de leerlingen erin slagen om de regel succesvol na te leven, wordt de post-it verwijderd. Dit zal hopelijk een letter onthullen die op de streepjes geplaatst kan worden. Langzamerhand zal zo de geheime beloning onthuld worden.

Post-its die blijven hangen

Als de leerlingen er niet in slagen om de regel succesvol na te leven, blijft de post-it hangen. Ze krijgen later in het spel nog een kans om deze regel te verbeteren.

De beloning

Zodra alle post-its zijn verwijderd hebben verdiend, is de beloning onthuld en zal de beloning uitgevoerd worden.

Conclusie

Door het spel “Post-it Beloning” te spelen, kunnen leerlingen op een interactieve manier werken aan hun gedrag en klassenregels. Het beloningssysteem en de geheime onthulling van de beloning zullen hen motiveren om positief gedrag te tonen en samen te werken in de klas.

Omdat je kennis kunt kweken.

Onze blogthema's

Wil je onze producten zien? Ga naar onze winkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *