cropped-Vierkantjes.png

De Kenniskwekerij

Boven de €100,- gratis verzending!

Downloads binnen 24 uur in uw mail.

Veilig betalen met Ideal, Bancontact of via een factuur.

Grote sorteerspel

Sorteer de woorden op de goede plek.

Doel

  • Ontdek welke categorieën in de woorden.
  • Werk samen om alle woorden op de goede plekken te krijgen.

Voorbereiding

  • Schaf de beweegspellen aan via de webshop.
  • Print per tweetal het categorieblad één keertje uit. 
  • Print de woorden uit, knip ze los en leg deze op een centrale plek.. Dat kan op de instructietafel zijn of in het midden van de gymzaal. Buiten kan ook, maar de kaartjes kunnen dan wel wegwaaien. Je kunt er eventueel een pion overheen zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de kaartjes bijvoorbeeld te verspreiden over de hal of een leerplein. Zet dan ook een pion over de woordjes heen, zodat ze de woorden gemakkelijk te vinden zijn.

Uitleg

Elk tweetal krijgt een blad met de categorieën. Eén leerling loopt naar de centrale plek en leest een woord. Daarna loopt de leerling terug naar zijn/haar maatje. Hij/zij vertelt welk woord het is. Het maatje schrijft het woord op de goede plek op. Daarna wordt er van rol gewisseld. Komt een leerling terug met een woord dat al op het blad staat is zijn/haar beurt voorbij en gaat de andere leerling op zoek naar een woord dat nog niet geweest is. Het tweetal is klaar als vakjes ingevuld zijn.

Tips

  • Benadruk dat het doel is om alle woorden op te schrijven, niet om de snelste te zijn. Je hebt gewonnen als het gelukt is. Zo haal je het wedstrijdelement eruit en krijgen alle leerlingen de kans om de opdracht juist uit te voeren.
  • Bespreek van tevoren de gedragsregels. Mogen leerlingen rennen of juist niet?
  • Print de kleine woordjes ook uit. Als leerlingen klaar zijn kunnen ze deze gebruiken als nakijkblad. Met het tweetal kijken ze of ze alle woordjes goed geschreven hebben. Foute woorden worden verbeterd.
  • Als het te lang duurt of als er een tweetal is dat het lastig vindt kun je ervoor kiezen om het categorieblad te laten meenemen naar de woordjes. Ze zoeken welke woorden ze nog niet gehad hebben en schrijven deze op.
  • Heb je een grote klas of denk je dat ze dit lastig gaan vinden? Verdeel de klas dan in twee groepen en maak twee centrale plekken. Zo is de kans kleiner dat ze met elkaar in de knoei komen.
 
Veel plezier met het grote sorteerspel en het kweken van kennis.

Omdat je kennis kunt kweken.

Onze blogthema's

Wil je meer oefenen met spelling? Kijk eens bij onze spellingsspellen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *