cropped-Vierkantjes.png

De Kenniskwekerij

Boven de €100,- gratis verzending!

Downloads binnen 24 uur in uw mail.

Veilig betalen met Ideal, Bancontact of via een factuur.

Afschuiven

Ken je dat? Je wilt starten met de rekenles en een leerling zeg: ‘Maar we moeten toch nog spelling doen?’ Dan heb je het goed gedaan. Leerlingen zijn namelijk zo betrokken geweest en hebben het zo leuk gehad, dat ze niet eens door hebben gehad dat ze met spelling bezig waren. Eén van de spellen om dat mee te bereiken is het spel ‘Afschuiven’ en is goed te gebruiken bij woorden die leerlingen moeten onthouden.

 

Hoe werkt het?

Zorg voor het spelbord, een grote pion en ongeveer 40 kaartjes met woorden die onthouden moeten worden. Verdeel de klas in tweetallen, met leerlingen die aan elkaar gewaagd zijn. Plaats de tweetallen tegenover elkaar met het spelbord in het midden. Aan één spelbord kun je twee tweetallen plaatsen. Zo spelen de leerlingen met zijn vieren het spel. Leg op iedere hoek een stapeltje van 10 kaartjes.

Het spel

Leerlingen pakken het bovenste kaartje van de rechter stapel. Lezen het woorden en draaien het kaartje om. Daarna schrijven ze het woord op. Vervolgens controleren ze het woord. Is het goed? Dan mag de pion een plekje naar de tegenstand verplaatst worden. Is het fout? Dan blijft de pion staan. Het woordkaartje wordt op de stapel links gelegd. Waar een andere speler deze weer kan pakken en er wordt weer een kaartje van de rechterstapel gepakt. Nu begint het weer opnieuw. Het is dus voor de leerling van belang om niet alleen snel te werken, maar ook de correcte spelling te gebruiken. Lukt het jou om de pion aan de overkant van het spelbord af te schuiven? Dan heb je het spel gewonnen.

 

Extra opmerking

Natuurlijk willen de kinderen zo snel mogelijk en zullen daardoor de verleiding voelen om niet na te kijken en soms om zelfs helemaal niet te schrijven. Als leerkracht loop je langs en controleer je dit. Houdt een leerling zich niet aan de regels? Dan krijgt deze leerling een strafpunt en zal de pion één plek zijn/haar richting op worden geplaatst.

 

Afschuiven is ook erg leuk om mee te automatiseren.

Wil je weten hoe andere leerkrachten dit spel hebben ervaren? Kijk dan bij onze blog: In de Praktijk en lees hun ervaringen.

 

Koop AFSCHUIVEN in de webshop!

Koop dit spel in de webshop!

Omdat je kennis kunt kweken.

Volg De Kenniskwekerij ook op Social Media!

Onze blogthema's

Wil je meer oefenen met spelling? Kijk eens bij onze spellingsspellen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *